General

24 d’octubre de 2020: Dia de les Biblioteques

Avui 24 d’octubre és el Dia de les Biblioteques i sempre ha sigut un dia alegre i feliç, on reivindiquem el paper clau de les biblioteques per fer una societat més justa, igualitària i cohesionada. Aquest any, però, és una mica diferent. Hem estat tancades durant mesos i quan ens hem desconfinat, ens hem trobat amb un marc regulador estricte que ha canviat la manera de viure la biblioteca.

Encara són molts, els usuaris que no han tornat. Potser per por al contagi, potser perquè se senten encotillats en aquesta biblioteca ara tan escèptica i rígida. Nosaltres, els professionals, també ens hi sentim, i és per això que hem intentat oferir el màxim servei possible que ens permet el Pla de represa de les biblioteques. Perquè, tal com diu el manifest de la UNESCO, creiem en “la biblioteca pública com a força viva per a l’educació, la cultura i la informació, i com a agent essencial per aconseguir la pau i el benestar espiritual a través del pensament” i, això, no ho podem aturar. Necessitem espais on continuar formant-nos, entorns que ens facilitin l’accés a la cultura i a la informació, ja sigui mitjançant llibres, CDs, DVDs o en espais d’intercanvi amb altres persones a través de les activitats.

Les biblioteques públiques són com els centres d’atenció primària, la primera porta d’accés que té el ciutadà al món de la cultura i el coneixement. Gratuïtes, de proximitat i de qualitat. Les biblioteques són l’espai cultural més democràtic i democratitzador que tenim i les hem de defensar i reivindicar, també en temps convulsos com els nostres. Si creiem en la igualtat d’oportunitats, les biblioteques són serveis imprescindibles per garantir-la perquè no tenen en compte l’origen, el nivell socioeconòmic o el nivell educatiu de ningú, sinó que són espais oberts per a tothom.

Medio pan y un libro de Frederico García Lorca. Ed. Kalandraka

En el discurs inaugural de la biblioteca pública de Fuente Vaqueros, l’any 1931, Lorca reclamava fortament el paper imprescindible de la lectura per al benestar de les persones: “No sólo de pan vive el hombre. Yo, si tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle no pediría un pan; sino que pediría medio pan y un libro. Y yo ataco desde aquí violentamente a los que solamente hablan de reivindicaciones económicas sin nombrar jamás las reivindicaciones culturales que es lo que los pueblos piden a gritos. Bien está que todos los hombres coman, pero que todos los hombres sepan. Que gocen todos los frutos del espíritu humano porque lo contrario es convertirlos en máquinas al servicio del Estado, es convertirlos en esclavos de una terrible organización social.” Ara, 89 anys després, ens clar recordar aquestes paraules per no oblidar la importància de cuidar-nos a nivell intel·lectual i de continuar formant-nos per poder ésser persones lliures.

Hora del conte: El Tresor d’en Max amb Gemma Ventura

Aquests dies les Biblioteques de Montcada1 romandran obertes, plantant cara a la pandèmia, i sense renunciar al seu paper de pont entre els llibres i les persones. Perquè és així com es teixeix una societat forta, unint el coneixement i la cultura amb els ciutadans, fent-lo arribar a tothom, especialment a les famílies en situació de vulnerabilitat, i recolzant els professionals de l’àmbit cultural. Veniu a les hores del conte, participeu als clubs de lectura presencials i virtuals, gaudiu de les xerrades professionals en l’àmbit emocional i literari, formeu-vos per millorar les vostres habilitats tecnològiques i estar més preparats per al món laboral, llegiu llibres, deixeu que la literatura clàssica i contemporània us parli i us ajudi a (re)conèixer-vos i conèixer el món en què vivim, vibreu amb la música, emocioneu-vos amb les pel·lícules… tot això ho podeu fer a la biblioteca. Durant quant temps? No ho sabem, així que més val servir-nos-en mentre en tinguem l’oportunitat.

Frederik de Leo Lionni. Ed. Kalandraka

Com en Frederik, aprofiteu aquests dies per omplir el rebost de paraules, de colors, de sensacions, de vivències…, per quan arribi el fred de l’hivern i el menjar ja no pugui suplir la manca de relació física amb els altres i l’entorn. Que siguin les paraules les que ens acompanyin i ens escalfin l’ànima.

Enric Prat de la Riba va fer possible que avui tinguem una xarxa de biblioteques públiques de més de cent anys. “Que no hi hagi ni un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera”, deia. I la Mancomunitat va crear unes biblioteques populars de lliure accés, pensades per la classe treballadora i no només per als erudits. Gaudim-les i felicitem-nos per poder continuar tenint-les obertes. Que cap crisi econòmica, cap govern autoritari ni cap pandèmia ens les tanqui. Els drets es conquereixen exercint-los, i les biblioteques les mantindrem vives, habitant-les i utilitzant-les. No deixeu de fer-ho.

Sempre vostres,

Equip de les Biblioteques de Montcada i Reixac

Formació: Aula digital. Ús de la telefonia mòbil amb Javier Aguirre

1 Actualment, la Biblioteca de Can Sant Joan està tancada al públic pel COVID-19, però la Biblioteca Elisenda de Montcada continua oberta.