General

Lectura i construcció identitària

Per la nostra companya, Isabel Pérez:

Isabel Pérez

No fa gaires dies, una revista dominical de gran tirada, oferia als seus lectors una engrescadora proposta. Amb el suggeridor títol de “La biblioteca perfecta”, es donaven els resultats previs d’una macroenquesta literària, adreçada a qualsevol que hi volgués participar. Com a estímul, figuraven les respostes ja expressades per alguns artistes, polítics, autors diversos, personatges públics en general. 133 personalitats que han configurat una primera selecció de 196 obres. Són aquestes les que s’estableixen com a opcions vàlides per ser votades pels lectors de la publicació. Amb el resultat final d’aquesta consulta es pretén determinar doncs, uns referents inqüestionables per constituir una biblioteca ideal. El que serien els llibres “imprescindibles”, ens diuen.

Per descomptat, que no hem deixat de sentir curiositat per conèixer aquests títols. La revista els mostrava a la seva pàgina web, des d’on s’articulava també la recollida dels vots de tota aquella persona que s’animés a participar. I no solament hem volgut conèixer quines eren aquestes obres. També estàvem encuriosits per saber què era el que havien votat aquestes personalitats, homes i dones prou coneguts. Hem pogut constatar que si bé figuraven obres molt interessants, d’altres ens feien intuir que potser eren presents per l’aureola de prestigi que susciten en la seva més mínima evocació. Això sí, en repassar els títols susceptibles de ser votats, no només hem observat aquests inevitables llocs comuns, sinó que també hem vist amb desil·lusió algunes doloroses absències. És comprensible. Essent la literatura tan àmplia, difícilment aquestes llistes poden ser exhaustives. Ara bé, poden ser útils? Relativament.

Està clar que tenen la virtut d’oferir una sèrie de referències perfectament vàlides per a tot aquell/a que en senti necessitat. Entre les quals, potser no és una qüestió menor el saber què han dit al respecte aquestes personalitats, amb les que podem sentir alguna afinitat, o simplement admirem (o tot el contrari… ) Però no poden ser una única font referencial. N’hi han moltes més alternatives…  I en qualsevol cas, hi ha un altre tema fonamental: hem de pensar que cada ésser humà és únic i irrepetible. A nivell biològic, l’ADN n’és la prova fefaent. De la mateixa manera, a nivell social i humà, també cada persona n’és diferent de qualsevol altra. No som, no podem ser rèpliques de ningú. Perquè en definitiva, som el que llegim. I és que la lectura ens pot configurar més enllà del que sospitaríem. Per això, si bé us podeu servir d’aquestes llistes, és important que d’alguna manera aneu més enllà, que “arrisqueu”.

Penseu que les biblioteques públiques us podem oferir molt diverses propostes de lectura. Moltes més de les que en principi podeu conèixer. De fet, és tan sols un petit percentatge de títols, els que se’ns sol·liciten de manera reiterada. És per això que us convidem a trepitjar pels marges dels camins més coneguts, a no conformar-vos amb les opcions més previsibles, a ser més imaginatius… I així, tenint cura del vostre creixement interior, estareu a més, construint la vostra identitat personal. I per a tot això, no cal ser una persona especialment saberuda. Tan sols s’ha de tenir un cert esperit inquiet. Les eines per aconseguir-ho les posem nosaltres.

Teniu a les Biblioteques de Montcada un magnífic catàleg que us pot ajudar a trobar qualsevol cosa. I també, la col·laboració efectiva de tot l’equip de les biblioteques. No dubteu a consultar-nos qualsevol dubte que tingueu. Estimem el nostre ofici. Som aquí al vostre servei. I recordeu que llegir és per damunt de tot, un acte de llibertat. Sigueu doncs, lliures. Llegiu!