VIQUIPÈDIA

Per cercar ràpidament un article o bé el contingut a la Viquipèdia has d’escriure el nom del que estàs buscant a la casella o finestreta de Cerca que hi ha a la part superior dreta de la pàgina amb el símbol de la lupa.

Conforme vas escrivint, es mostrarà un llistat de resultats rellevants i pots accedir a qualsevol d’ells si fas clic a sobre.

Si prems sobre el botó amb forma de lupa o presiones la tecla ↵ Intro del teclat, el servidor buscarà a tota Viquipèdia les paraules que hagis escrit. En cas que el títol de l’article coincideix amb el que hagis escrit (per exemple, si escrius arbre), accediràs automàticament  a l’article; en cas que no existeixi, et dirigirà a una pàgina amb la llista d’articles més probables.

Si vols fer una cerca avançada o evitar que vagi directament a un article (per poder escollir entre els enllaços quin vols consultar) pots deixar la casella de cerca en blanc i prémer a la lupa o pressionar ↵ Intro. Així, s’accedeix a la pàgina especial: Cerca, on tens diverses opcions de cerca personalitzada.

Sintaxi

Les cometes ( ” ) serveixen per cercar una frase, paraules en un ordre concret, el que delimita considerablement els resultats. Per exemple, (“temps guanyat”) retorna molts menys resultats que temps guanyat.

L’operador OR permet buscar articles que contenen almenys una de les paraules ingressades. Per exemple, si busques (escola OR col·legi privat), apareixen els articles que contenen la paraula escola, el terme col·legi privat o ambdós.

Si afegim un guió (-) abans d’una paraula a la llista de resultats només apareixen els articles que no contenen aquesta paraula. Per exemple, una recerca amb (-arbre) torna els articles que no tenen el terme arbre.

Si afegim una vírgula (~) després d’una paraula ( paraula ~), la recerca retorna els articles que tenen la paraula exacta o paraules similars. Per exemple, la recerca (això ~) torna els articles que inclouen “Això”,  “Així”, i altres paraules similars.

Si afegim un asterisc (*) en una paraula, la recerca retorna els articles que contenen dit prefix o sufix. Per exemple, la recerca (* logia)  torna els articles que contenen “Biologia”, “Geologia”, “Teologia”, etc.

A l’afegir un punt o una coma abans o després d’una paraula sense les cometes (cadira.), la recerca mostra els articles que la contenen tant en el títol com en el text de l’article.

Paràmetres

prefix:

Anteposant (prefix:) s’obtenen enllaços a articles on el títol comença pel terme afegit. Això també és útil per localitzar articles on les primeres paraules del títol tenen la mateixa arrel morfològica: per exemple introduint (prefix: Camp) obtenim enllaços a articles que comencen per Campament, Camp, Campanya, etc.

intitle:

Si volem buscar articles a partir de paraules que estiguin en qualsevol part del seu títol hem d’anteposar (intitle:) a cada paraula: per exemple (intitle:Montcada)

Si volem delimitar la cerca a partir de paraules  que estiguin en el cos de l’article podem posar en qualsevol posició (sense intitle: davant). Per exemple si busquem (Matilda intitle: Roald intitle: Dahl) obtenim l’article titulat Roald Dahl, i al cos del text, apareix Matilda. El mateix recuperem cercant  (intitle: Roald intitle: Dahl Matilda).

No recuperem cap article si fem la cerca: (intitle: Matilda intitle: Roald intitle: Dahl).

incategory:

Si es vol obtenir una llista amb tots els articles inclosos en una categoria, s’utilitza (incategory:) i el nom de la categoria sense el prefix «Categoria:». Per exemple, per obtenir una llista de tots els articles i annexos categoritzats en Categoria: Pablo Picasso, s’escriu a la casella de cerca (incategory:” Pablo Picasso”).

deepcat

Si es vol, a més a més que inclogui les subcategories (fins a 5), ​​s’utilitza (deepcat) o (deepcategory:). Per exemple, per obtenir una llista de tots els articles i annexos que estan a Categoria: Geografia de Madrid i les seves subcategories, s’escriu a la casella de cerca (deepcat:” Geografia de Madrid “).

insource:

Si es vol obtenir una llista de tots els articles que contenen una determinada cadena de text, s’utilitza (insource:). Per exemple, per obtenir una llista de tots els articles i annexos que contenen República romana | República de Roma, s’escriu a la casella de cerca (insource:” República romana | República de Roma “).

linksto:

Si es vol obtenir una llista amb tots els enllaços que apunten a una pàgina, s’utilitza (linksto). Per exemple, per obtenir una llista de tots els articles i annexos que apunten a l’article de Velázquez, s’escriu a la casella de cerca (linksto:” Diego Velázquez “).

Cerca avançada

Hi ha la possibilitat d’ordenar els resultats de cerca segons diferents criteris. Per defecte, el sistema els presenta per ordre de rellevància, però és possible ordenar-los per la data de creació, per la data de l’última edició, pel nombre d’enllaços que apunten a la pàgina, en tots els casos, tant ascendentment com descendentment.