Coneixements

Comunicación no violenta: un lenguaje de vida (desarrolla habilidades para relacionarte en armonía con tus valores) de Marshall B. Rosenberg

L’autor d’aquest llibre, en Marshall B. Rosenberg, va ser un psicòleg, mediador, autor i professor nord-americà. Fruit de la seva tasca com a psicòleg clínic, va poder comprovar com la forma de comunicar-nos amb els altres i amb nosaltres mateixos, podia generar molts malentesos i sentiments de frustració, condicionant les nostres relacions i el nostre grau de benestar personal.

Amb l’objectiu de millorar la comunicació de les persones i resoldre determinades situacions, a principis dels anys seixanta va desenvolupar la comunicació no violenta (CNV), un model de comunicació empàtica i eficaç que es basa en manifestar les nostres necessitats.

Un principi clau de la comunicació no violenta que facilita aquest objectiu és la capacitat d’expressar-se sense utilitzar judicis sobre el que està bé o malament, sobre el que és correcte o incorrecte.

Els bons resultats del seu mètode el van portar a participar en molts processos de pau de diferents països com Ruanda, Burundi, Nigèria, Sèrbia, Croàcia, Irlanda… La seva tasca consistia en ajudar a les persones que estaven immerses dins d’un conflicte a expressar-se de tal forma que fos possible arribar a un acord (bàsicament expressant les seves necessitats concretes).

El llibre explica pas per pas com aplicar el seu model i ofereix exemples verídics que fan d’ell una lectura amena i entenedora. Un llibre 100% recomanable.

.

.

.

Ideas prácticas para animar a la lectura desde casa, de Francisco manuel Nuño del Valle

Aquest és un recull de recursos per fomentar la lectura a la llar. Inclou idees, consells, jocs, activitats, poemes, microcontes i una obra de teatre per fer en família.

LEl manual es divideix en els apartats següents:

L’infant i la lectura: tipus de llibres i lectores que hi ha.

Per jugar amb llibres: 15 jocs senzills.

Contes per llegir d’una tirada: microcontes.

Per llegir poemes: antologia acompanyada d’activitats per llegir i escriure.

Els llibres a casa: idees per crear un ambient lector i activitats al voltant de la lectura.

A la recerca del Mag d’Oz: representació teatral.

Per gaudir de la lectura: pàgines web amb recomanacions de bons llibres.

Animació a la lectura dins la xarxa d’internet: recull de recursos en línia.

Aquest petit gran llibre t’està esperant a les biblioteques de Montcada.

.

.

.

Vivir sin plástico : consejos, experiencias e ideas para darle un respiro al planeta / Patricia Reina Toresano y Fernando Gómez Soria

Mira al teu voltant. Segurament estàs envoltat de plàstic. Aquest material és omnipresent en la nostra vida perquè té molts avantatges. D’una banda, és modelable i s’adapta a qualsevol format i, de l’altra, és molt resistent i barat. Fantàstic, oi? Doncs no ho és tant.

Aquestes qualitats han fet que el seu ús s’hagi portat a l’extrem, el que ha provocat una veritable invasió a tots els racons del planeta: arreu del planeta trobem plàstic.

Aquest llibre repassa la història del plàstic i el perill que el seu consum desmesurat suposa per al medi ambient. A més, els autors us explicaran, des de la seva pròpia experiència i amb molt d’humor, maneres creatives per a evitar aquest material.

D’entrada, viure sense plàstic pot semblar impossible, però no ho és. El primer pas és proposar-t’ho. T’hi animes?

.

.

.

Revistes de viatges

Estem a l’estiu, doncs toca recomanar-vos les revistes de viatges que tenim a la biblioteca. D’entrada és un tema que en general interessa força, fem molts préstecs de revistes i també de guies de viatges, serà perquè ens agrada moure’ns, canviar, gaudir i descansar o tot això alhora.

Com us he dit tenim moltes revistes de viatges; Comencem per les de Catalunya, tenim Descobrir Catalunya i Experiències, en aquestes dues revistes ens ensenyen indrets on fer una estada, fer excursions , també on poder menjar i dormir, però a la d’Experiències, a més està dedicada a les famílies, llocs on els infants s’ho poden passar d’allò més bé.

Les revistes per a viatjar arreu del món, tenim: Viajes National Geographic, Viajar, DeViajes, i Condé Nast Traveler, totes elles d’una qualitat superior, tant pel que fa a les fotografies, com els articles, i tota la informació està actualitzada.

També tenim la revista Viajar con hijos, que lògicament busca els millors  indrets per anar de viatge amb els més petits de la casa.

Totes aquestes revistes les rebem mensualment, per tant, no cal que espereu a l’estiu per decidir-vos a fer el viatge que desitgeu.

No vull deixar l’ocasió per comentar-vos també les revistes de muntanyisme i senderisme que tenim a la biblioteca i que  poden ser un complement molt ben aprofitat per quan estem de vacances. El mundo de los Pirineos, Aire libre, Muntanya, Vertex, Excursionisme i Desnivel.

.

.

.

Método para ukulele. Libro 1 per Lil’ RevM


Hi ha moltes persones que els hi encanta la música, però se senten incapaces de tocar un instrument (tot i que els hi encantaria!). La manca de temps, l’edat, la dificultat de la tasca… Oblideu-vos de tot això i deixeu-vos portar, perquè ha arribat l’ukulele!!! Yehaaa! Aquest petit instrument, tradicional de les Illes de Hawaii, és molt semblant a una guitarra petita però amb dues cordes menys, fet que facilita molt i molt el seu aprenentatge.

Aquest mètode està pensat per a començar des de zero, tant a tocar l’ukulele com a interpretar els acords, les notes i les partitures. A més a més, el llibre va acompanyat d’un àudio (consultable via web) per tal de poder escoltar tot el que s’ensenya. I si no disposes d’ukulele, la Biblioteca Can Sant Joan te’n presta un amb el llibre. Com bé sabeu, les biblioteques deixen en préstec els seus documents durant un mes, oi?

Doncs amb aquest temps tindries temps suficient per aprendre a tocar aquest instrument, si li dediquessis 30 minuts de dilluns a divendres durant un mes. Anima’t a treure l’artista que portes a dins!

.

.

.

El mito de los deberes: ¿por qué son perjudiciales para el aprendizaje?
de Kohn, Alfie

Alfie Kohn, nascut als Estats Units (1957), és un expert en educació compromès amb la renovació pedagògica.

En aquest llibre, explica que els deures no promouen l’autonomia ni els bons hàbits d’estudi. Tampoc no proporcionen cap benefici acadèmic als estudiants de primària i existeixen dubtes raonables sobre si són recomanables per als de secundària.
L’anàlisi de Kohn, destaca que hi ha tres causes claus per obligar-los a fer una doble jornada escolar: creure que és bo per a l’aprenentatge, la desconfiança cap a la infància i la joventut; a més d’una línia educativa que cada cop més fomenta la competició.

Finalment, l’autor proposa mesures concretes per canviar el que passa a les escoles i a les llars, per tal que els infants recuperin la motivació per aprendre i millori el benestar de les famílies.

Si has passat algun cap de setmana fent treballs (escolars), o tardes sense anar al parc o a extraescolars per fer deures amb els teus fills/es; i fins i tot, has hagut d’ampliar les hores de reforç extraescolar… Aquest llibre pot interessar-te.

I si ets docent o director/a d’algun centre educatiu… encara més!!!