Infantil

Explica-m’ho, de Katherina Von Der Garten

 

Fa poc vaig conèixer per les xarxes socials d’una companya bibliotecària que a una escola havien retirat aquest llibre a petició d’una família. De seguida vaig pensar… què hi haurà a les seves pàgines que hagi ofès tant a uns pares? Vaig agafar el llibre en préstec i no només considero que és meravellós sinó que crec que seria ideal que estigués a totes les cases i a totes les escoles.

El llibre neix de les preguntes formulades per alumnes de tercer i quart de primària que van participar en alguns dels tallers d’educació sexual que imparteix la seva autora, Katherina Von Der Garten.

És un llibre fresc, perfectament il·lustrat amb imatges plenes d’humor. En total, 101 preguntes sobre la sexualitat i l’amor amb les seves respostes clares i acurades, que responen perfectament a la curiositat infantil. Amb un llenguatge planer i proper però sense embuts. L’autora respon a qüestions de tot tipus, moltes d’elles gens fàcils de contestar.

És un llibre per a nens i nenes a partir de 8 anys que recomanem sense recança.

Crítica de la revista Faristol.

.

.

.

Boy, relatos de una infancia, de Roald Dahl

Fa poc, al programa de ràdio que fem a les biblioteques, vam abordar la figura de Roald Dahl.

D’aquest autor podríem destacar molts dels seus llibres però el que ara us recomanem es ‘Boy, relatos de una infancia’ (títol de l’edició en castellà que tenim a les biblioteques de Montcada) o ‘El nen’ (títol de l’edició en català).

En aquest llibre, l’autor explica diverses aventures que va viure durant la seva infantesa. Explica anècdotes terribles dels internats de disciplina anglesa on va estudiar, però també, preciosos episodis dels seus estius a les illes paradisiaques noruegues, terra dels seus pares.

Llegint ‘Boy’, un s’acosta al món Dahl amb tendresa. Descobreix detalls de la infantesa i primera joventut d’un dels escriptors que més impacte han tingut en la literatura infantil a nivell mundial.

Segons el mateix Roald Dahl, aquest llibre no és la seva autobiografia “és el relat d’unes quantes coses que van succeir durant l’estada a l’escola i després de sortir d’ella. Algunes divertides i unes altres tristes. Totes elles són veritat”. Moltes d’aquestes vivències li van servir després d’inspiració per les nombroses novel·les que va escriure. Sereu capaços de descobrir-les?

El món Dahl és marevellós, inspirador i està ple de dolor, bellesa i veritat. Si us ve de gust conèixer-lo una miqueta més, podreu continuar després llegint Volando solo i us animem a escoltar el programa de Signatura 020 que li vam dedicar i on de ben segur voldreu endinsar-vos en les seves històries i els seus personatges cruels i alguns, també entranyables.

.

.

.

Marlon. El camaleón daltónico de Isabel Arjona

 

A vila Camilion els camaleons viuen feliços i contents. Sempre veuen el cantó positiu de tot allò que els hi passa: mai parlen dels problemes, sempre es donen la raó els uns als altres … fins i tot si no la tenen.

Tamarinda i Romualdo, dos camaleons molt coneguts de la vila es casen, però no tenen molts i molts fills com acostumen a tenir tots els camaleons. Ells només en tenen un, el Marlon, un camaleó diferent de la resta.
Marlon no sap mimetitzar-se amb el paisatge. Que s’ha de posar de color verd?… doncs ell es posa de color blau. Que ha d’agafar la liana blava?… doncs ell l’agafa groga. Marlon confon tots els colors i se sent diferent. Sent que no fa res bé, que tot ho fa a l’inrevés.

Els pares del Marlon no veuen el seu fill diferent. Ningú veu o no volen veure el problema del petit camaleó. I és que com ja hem dit, a vila Camilion la vida és de color rosa per a tots els seus veïns.

Fins que un dia, el Marlon descobreix que a prop de la vila viu la Zas-Zas, una serp que s’alimenta de camaleons. Però tothom fa com si no passés res i Marlon viu mort de por, no vol ser l’àpat de la Zas-Zas.

El Marlon no està pas conforme amb la forma de pensar de la resta de camaleons, ell se sent i es veu diferent.

A través de la seva història aprenem que quan tenim un problema no hem de fer com si no passés res. El millor és afrontar allò que ens passa i parlar-ho per poder trobar una solució.

.

.

.

El llibre d’hores de Jacominus Gainsborough

Un llibre d’hores? Què és això? Doncs és tota una vida! La  vida d’en Jacominus Gainsborough, un conillet amb una discapacitat.

 Si en Jacominus hagués nascut en un altre lloc, i un dia diferent, en Jacominus no hauria estat el Jacominus… En Jacominus estava molt sovint a la lluna i justament per això quan començava les seves primeres passes va ensopegar. Havia estat una petita caiguda. Una aterrada de no res. Però aquella caiguda tan graciosa, sense soroll, a la catifa va fer que una de les seves potes es quedés impedida per sempre més.

En Jacominus és discapacitat, però això no el va aturar mai… Aquest llibre recull la seva vida sumant hores: des de la petita caiguda a moltes petites inquietuds, algunes angoixes serioses i més de 3mil milions de records…

Unes il·lustracions a pàgina sencera permeten obtenir tots els detalls de la vida de Jacominus  Gaudir, badar, perdre’t, no comptar les hores tot i que aquest llibre recull les hores més importants d’aquest petit conill.

Jacominus i és que aquest llibre ens descobreix tots els episodis d’una vida que mereix ser viscuda i explicada des del seu naixement fins a la mort. El perquè el descobrireu només si us endinseu en aquesta història i n’observeu fins al més mínim detall.