L’escriptor Víctor del Árbol va visitar ahir la tarda la biblioteca de Can Sant Joan per parlar del seu darrer llibre, El hijo del padre, amb els seus lectors del Club de Lectura de les biblioteques. Aquesta és la notícia que ha sortit a laveu.cat.

La novel·la parla de les relacions entre pares i fills (homes) en èpoques anteriors a la nostra, relacions en general poc emotives i, en alguns casos, tòxiques,on mai es parlava de sentiments. El protagonista de la novel·la, Diego Martín, és nascut a la dècada dels 60, el seu pare va viure de petit la guerra civil i la postguerra i el seu avi les va viure com a adult. L’autor, que seria de la generació del Diego, va confessar que va créixer “sense saber si el meu pare m’estimava o no; soc de la generació del silenci”. A la seva família, com a moltes altres, no es parlava del passat: “El meu pare era dels que deia que l’important era treballar”.

Del Árbol, que ha ambientat bona part de les seves novel·les a la guerra civil, va començar a escriure perquè l’interessava la història de la seva família, que diu que és “la de moltes famílies” i alhora rescatar els testimonis de persones anònimes que no surten a la gran història en majúscules. Reconeix que les seves novel·les són dures –diu que els seus lectors són uns valents– i destaca que l’interessa indagar en les raons de la infelicitat, en entendre d’on provenen el dolor i les contradiccions humanes.

Del Árbol va guanyar el Premi Nadal 2016 per ‘La víspera de casi todo’ i el 2018 va ser nomenat Cavaller de l’Acadèmia Francesa, sent el segon autor espanyol en rebre aquesta distinció –el primer va ser Arturo Pérez-Reverte.