DADES DEL LLIBRE

  • Títol: Dispararon al pianista
  • Autors: Fernando Trueba i Javier Mariscal
  • Edició: Barcelona: Salamandra Graphic, 2023
  • ISBN: 9788419409157

Troba’l al catàleg Aladí: https://aladi.diba.cat/record=b2053637~S171*cat

De la suma del talent del director Fernando Trueba i el dibuixant i dissenyador Javier Mariscal, fa uns anys va néixer la premiada obra “Chico & Rita”, portada al cinema i nominada a l’Oscar. En la seva nova obra, “Dispararon al pianista”, ens porten a investigar la desaparició de Francisco Tenório Jr, qui va ser considerat un dels millors músics del moviment samba jazz i la bossa nova. Apreciat pels músics més importants de l’època, i col·laborador de Vinicius de Moraes, Toquinho, Dizzy Gillespie i altres, va desaparèixer a Buenos Aires el 1976, en plena dictadura militar, i la Humanitat va perdre un gran compositor i música que estava en la seva millor època creativa.

Mariscal i Trueba ens porten Nova York a Río de Janeiro, i d’allà a Buenos Aires, seguint en Jeff, un escriptor que es proposa esbrinar què li va passar a Tenòrio Jr, i perquè va desaparèixer sense saber-se res més en anys.

Per a això, es va dedicar a entrevistar tot tipus de testimonis que l’havien conegut, des de la seva vídua, els seus amics, músics que el van conèixer i fins i tot, alguns militars argentins. És una novel·la gràfica amb una qualitat artística espectacular, una autèntica obra d’art, però alhora és també una obra de denúncia i de reivindicació de la memòria històrica d’una de les tantes dictadures que va patir Llatinoamèrica en el segle XX.

Certament, a més de gaudir d’una bona història, en alguns moments contemplareu les pàgines d’aquest còmic com si fossin quadres d’una exposició.

Joan Lluís Giménez