DADES DEL LLIBRE

  • Títol: La metamorfosi
  • Autor: Franz Kafka
  • Edició: València : Bròsquil ; Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2008
  • ISBN: 9788497953733 / 9788492412259

Troba’l al catàleg Aladí: https://aladi.diba.cat/record=b1541125*cat

Què puc dir de La metamorfosi, un dels meus llibres preferits? Que si no l’heu llegit, a què espereu? I si ho heu fet, torneu a fer-ho. Us recomano especialment la preciosa edició d’Edicions Bròsquil i Libros del Zorro Rojo amb les potents il·lustracions de Luis Scafati que reforcen les sensacions que provoca la història.

No cal pensar-s’ho gaire tractant-se d’un relat tant breu. A La metamorfosi no hi ha res sobrer. Cada acció i reacció dels personatges té sentit i es presta a reflexió. Cada paràgraf està carregat de significat.

Podeu fer-ne la interpretació que vulgueu. En clau psicològica, podeu pensar que parla del fet de sentir-se (literalment) una bestiola rara. En clau més social, de la deshumanització del sistema capitalista. En clau biogràfica, de la relació de Kafka amb el seu pare i les seves germanes. Totes les lectures són bones.

El valor de La metamorfosi és que, malgrat que es va publicar fa més de 100 anys, el 1915, no cal ni contextualitzar-la. Sempre parla de nosaltres i de la societat en què vivim. D’això se’n diu un clàssic, no?

Imma Tortajada